Важно преди да почнеш да четеш - не обръщай внимание на правописа ми,знам че съм зле!Не си тук за да ме оценяваш,а да се забавлявш и да наваксаш пропуснатото.Моля ползваите коментарите да изказвате своите мнения засега.Ще ги публикувамн ако са актуални,а и те по принцип се виждат от всички!

АКО НЕ Е ТАЙНА КАТО ВИДИТЕ ЛИЧНИЯ СИ ПРОФИЛ МОЛЯ НА КОМЕНТАРИ НАПИШЕТЕ МАЛКО ЛИЧНИ ДАННИ,ЩЕ ГИ СЛОЖА НА САЙТА!!!!А СЪЩО ТАКА МИ КАЖЕТЕ,ЧЕ КОЙ ЗНАЕ КОГА ЩЕ РАЗБЕРА ИНАК
Ако имате някоя и друга супер прекрасна снимка/и моля линкнете пътя до нея или тях и ще ги публикувам.Инак ще бъдете с тея снимки които аз имам.

Яко софтуер

Реших и аз най - накрая да се захвана да поуча и почнах баш от най - лесното.Главно съм се насочил към "web" базирана среда за работа.Тоест след извесни проучвания стигнах до извода, че това са PHP,Apach server,MySqel база данни.Цялостната идея е за "браузер" игра,което ще изисква бая работа и знания,но погледнато като цяло дори и да не стане - ще имам доста добра база от информация по темата за програмните езици и с малко ушлайфане може и доста добър леф да се взима за тези неща.Не говоря,че хоп утре и вече сам програмист,ех да беше така.Става дума за години знания и серизно учене,ма и ние за никаде не сме тръгнали -тай че да ми е честито.

Понеже уроците които намерих за по - горните програми са на малко по - високо ниво,засега няма да давам линкове към тях.А към учебната книга на НАРС - национална академия по разработка на софтуер. Аз сега чета от там и изпълнявам всичко писано там, буква по буква.Не съм се захванал да скътавам или да преписвам,а да да науча нещата, затуй и всичко ще си направя изрядно.Лошто в случая е ,че в тази книга става дума за програмния език JAVA (не за Java Script както и аз си мисих в началото).Но в случая важното е ,че е написана на много достъпен език и дори и за начинаещи като мен(дори и само с HTML) става ясно за какво се говори и как стават нещата.Но както казват и в самия предговор на книгата :

" Не се притес­нявайте да прочетете тази книга, дори Java да не е езикът, с който искате да се занимавате. С който и друг език да продължите по-нататък, знанията, които ще ви дадем, ще ви останат трайно, защото тази книга ще ви научи да мислите като програмисти. Ще ви покажем как да пишете програми, с които да решавате практически задачи по програми­ране, ще ви научим да измисляте и реализирате алгоритми и да ползвате различни структури от данни. ........
..........
Когато човек се научи да мисли алгоритмично, когато се научи инстинктивно да разделя проблемите на последовател­ност от стъпки и да ги решава, когато се научи да подбира подходящи структури от данни и да пише качествен програмен код, тогава той става програмист. Когато придобиете тези умения, лесно можете да научите нови езици и различни технологии, като уеб програмиране, бази от данни, HTML, XML, SQL и още стотици други.....
......
Тази книга е именно за това да ви научи да мислите като програмисти, а езикът Java е само един инструмент, който може да се замени с всеки друг съвременен език. Това е книга за програмиране, а не книга за Java! Тя ще ви даде концепции за разработка на компютърни програми, а не просто някакви знания за един конкретен програмен език."

"Какво обхваща тази книга?

Настоящата книга обхваща основите на програмирането. Тя ще ви научи как да дефинирате и използвате променливи, как да работите с прими­тивни структури от данни (като например числа), как да организирате логически конструкции, условни конструкции и цикли, как да печатате на конзолата, как да ползвате масиви, как да работите с бройни системи, как да дефинирате и използвате методи и да създавате и използвате обекти. Наред с началните познания по програмиране книгата ще ви помогне да възприемете и малко по-сложни концепции като обработка на символни низове, работа с изключения, използване на сложни структури от данни (като списъци, дървета и хеш-таблици), работа с текстови файлове и дефиниране на собствени класове. Ще бъдат застъпени в дълбочина концепциите на обектно-ориентираното програмиране като утвърден подход при съвре­менната разработка на софтуер. Накрая ще се сблъскате с практиките за писане на висококачествени програми и с решаването на реални проб­леми от програмирането. Книгата излага цялостна методо­логия за реша­ване на задачи по програмиране и въобще на алгоритмични проблеми и показва как се прилага тя на практика с няколко примерни теми от изпити по програмиране. Това е нещо, което няма да срещнете в никоя друга книга за програмиране."


"На какво няма да ви научи тази книга?

Тази книга няма да ви даде професията "софтуерен инженер"! Тази книга няма да ви научи да ползвате цялата Java платформа, да работите с бази от данни, да правите динамични уеб сайтове и да боравите с прозоречен графичен потребителски интерфейс. Няма да се научите да пишете сериозни софтуерни приложения като Skype, Firefox или MS Word. За това са нужни много, много години работа."


Важно е да уточня , че книгата е изцяло на български,има я за теглене от сайта,а също тъка и за директно четене от интернет(както често правя аз на работа).Програмите който ви трябват също са с отворен код(демек безплатни).

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Ако ще казваш нещо тук и сега е мястото :